<< Vissza 'Az Egyesületről' szekció tartalmához

Magyar Nemzeti Host - Út az információs társadalomba

A Magyar Nemzeti Host megalakulása - Mérföldkő az Európa felé vezető úton

Az Európai közösség a megfizethető távközlési eszközök és alkalmazások elterjesztése érdekében már 1994-től elkezdte kialakítani a Host-ok nemzetközi hálózatát. Az EU országai között így négy év alatt sikerült létrehozni egy nagy sebességű, mindenki által elérhető adatátviteli infrastruktúrát.

A Magyar Nemzeti Host az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság javaslatára, a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium támogatásával 1998 októberében alakult meg, amely azóta a Nemzetközi Host hálózat teljeskörű tagjaként folytatja működését. A megalakulás óta eltelt időszak sikerei bizonyítják, hogy az Egyesület hatékonyan képes segíteni a hazai informatikai és kommunikációs technológiák magyarországi elterjedését, ugyanakkor magas színvonalú szakmai hátérrel támogatja a hazai vállalatok EU pályázatokon való eredményes részvételét.

Összhangban a fejlődésért

A mai felgyorsult, rohanó világban mindenkinek közös érdeke, hogy a lehető leghatékonyabban használja ki a különböző kommunikációs csatornák adta lehetőségeket. Az Egyesület elsődleges céljai közé tartozik a távközlési infrastruktúra magyarországi elterjesztése és az ehhez kapcsolódó kutatások és fejlesztések elősegítése. E folyamat felgyorsítása érdekében jött létre az InfoStúdió, egy olyan magas színvonalú technológiával felszerelt demonstrációs helyszín, ahol a magyar távközlési szolgáltatók és berendezések szállítói versenysemleges területen mutathatják be termékeiket, szolgáltatásaikat és legújabb találmányaikat.

Az egyesület közgyűlésének tagjai

Döntéshozatal az egyesületben

Az Egyesület megpróbál minél több olyan eseményen megjelenni, amelyen hatékonyan mutathatja be tevékenységét. Az elmúlt időszakban a Távközlési Érdekegyeztető Fórummal és az OMFB-vel közösen rendezett konferenciákon az informatikai és a távközlési vállalatok szakembereinek, képviselőinek tartott szakmai tapasztalatairól, munkájáról előadásokat. Az Egyesület fontos szerepet vállal a távközlési vállalatok szakmai érdekképviseletében.

Mozgásban a világ

Az MNH rendszeresen tesz látogatásokat a nemzetközi Host hálózat tagjainál. Így az Egyesület az elmúlt időszakban Stockholmban, Helsinkiben és Nizzában képviseltette magát néhány fős delegációval szakmai jellegű programokon.

A látogatások tapasztalatait az Egyesületnek sok tekintetben sikerült hasznosítani az InfoStúdió létrehozásánál, ugyanakkor a tagszervezetek az előadásokon, konferenciákon és kiállításokon megismerhették a legújabb kutatási eredményeket, amelyek alapján azután nagyobb biztonsággal támogathatták saját vállalatuk pályázati anyagának összeállítását.

Látogatás a svéd Hostnál

A Host delegációja az IST 2000 konferencián Nizzában

Versenyben az idővel
EU pályázatok a felhasználóbarát információs társadalomért

Az Európai Unió által kiírt pályázatok elnyeréséért igen kiélezett verseny zajlik a pályázók között. Ez nem csoda, hiszen 1998-tól kezdődően négy év alatt az Európai Unió 3600 millió Eurót (950 milliárd forint) szán a felhasználóbarát információs társadalom kiemelt témaköreire.

Az eredményes szereplés alapvető feltétele már nemcsak a pályázati anyag alapos ismerete, hanem az egyre kifinomultabb pályázati kultúrában való tájékozottság is, amelynek fontos része - az 5. keretprogram piacszempontú megközelítéséből adódóan - a projektmenedzsment szemlélet.

Kis csoportos továbbképzés az egyesület telephelyén

A hazai távközlési technológiák fejlődésének szempontjából meghatározó jelentőségű az MNH Európai Uniós pályázatokkal kapcsolatos tevékenysége. Az Egyesület a felmért igényeknek megfelelően tanfolyamokat indít, ahol a pályázni kívánókat tapasztalt előadók bevonásával, hazai és külföldi esettanulmányokon keresztül avatják be a pályázatírás rejtelmeibe. A tanfolyamokat elvégzők egyenrangú versenytársként vehetnek részt az Európai Unió által meghirdetett projektekben.

Eredmények tükrében

1999-ben az Európai Unió 5. keretprogramjának felhasználóbarát információs társadalom témakörében pályázó 174 magyar résztvevő összesen 16 pályázati témája nyert. A hazai pályázók közül az MNH tagszervezetei 10 témában voltak sikeresek. Az összes magyar pályázó által elnyert támogatások összege 900 millió Ft volt, amelyet a győztesek további kutatásokra vagy fejlesztésekre fordíthattak. A magyar pályázók sikeres felkészítésében az Egyesület is jelentős szerepet vállalt.

Bottka Sándor és Balassy Zsolt az IST Program brüsszeli végrehajtó bizottságának magyar tagjai, 1999

Sebességváltás a kommunikációban

Az utóbbi évek talán legnagyobb technológiai fejlesztései a telekommunikáció területén zajlottak. Elmondható, hogy napjainkra a világ elérkezett ahhoz a szakaszához, amikor a különböző kommunikációs eszközök használata nélkül szinte már elképzelhetetlen az élet. Természetesen nem mindegy, hogy milyen eszközöket vagy szolgáltatásokat választunk az egyre bővülő kínálatból. A saját igények felmérésénél elsősorban az alkalmazás területét és az ahhoz kötődő minőségi követelményeket érdemes figyelembe venni. Magyarországon ezidáig még nem volt olyan magas technikai színvonalon kialakított nyilvános bemutatóhely, ahol a távközlés és az informatika területén tevékenykedő gyártók és szolgáltatók versenysemleges környezetben mutathatják be termékeiket és szolgáltatásaikat. Az Egyesület úgy döntött, hogy létrehoz egy demonstrációs stúdiót ahol a hazai távközlésben érdekelt cégek legújabb szolgáltatásaikat és termékeiket mutathatják be.

InfoStúdió - Az értékes kapcsolat

Az InfoStúdió olyan nyitott demonstrációs helyszín, ahol hang, adat és képi kommunikációra alkalmas berendezések segítségével a legfejlettebb - széles sávú vezetékes és mobil infokommunikációs - technológiák bemutatása lehetséges. Az Egyesület törekvése, hogy az InfoStúdióban bemutatott szolgáltatások minél szélesebb körben ismertté váljanak és elterjedjenek.

Az InfoStúdió tevékenysége felhasználásától függően három csoportba sorolható.

- Piacszabályozás

Ha a távközlési szolgáltatásra előfizetni kívánó vásárló eddig választani szeretett volna a szolgáltató által felkínált nagysebességű adatátviteli lehetőségek közül, kénytelen volt pusztán a bitekben és másodpercekben megadott paraméterek alapján dönteni. Az InfoStúdiónak köszönhetően napjainkban már minden érdeklődőnek lehetősége nyílik versenysemleges bemutatóhelyen megtekinteni a távközlési cégek által kínált szolgáltatásokat.
Az InfoStúdió létrehozásával az MNH elsődleges célja volt, hogy elősegítse és felgyorsítsa a liberalizált távközlési piac kialakulását Magyarországon.

A nagy értékű berendezések bonyolult konfigurációs problémák megoldását teszik lehetővé Videokonferencia az InfoStúdióban

- Oktatás

Az InfoStúdió eszközparkja kiváló lehetőséget nyújt mind a távközlő rendszerek minőségi paramétereivel kapcsolatos összehasonlító mérések elvégzésére, mind a videokommunikációs technikák módszertani kidolgozására és oktatására. Az Egyesület az InfoStúdiót non-profit alapon az egyetemi képzés számára is elérhetővé teszi.

- InfoStúdió - Az üzlet fele

A csúcstechnológiát képviselő InfoStúdiót - az Egyesület tagjain kívül - külön megállapodás keretében bárki igénybe veheti.
Az InfoStúdió kialakításának és technikai felszereltségének köszönhetően nemcsak bemutatók rendezésére és oktatására alkalmas, hanem videkonferenciák lebonyolítására is.
A videokonferencia rendszer minden olyan helyzetben kiválóan használható, ahol a kommunikáló partnerek közötti személyes kapcsolat fontos. Ez lehet például az üzleti élet, ahol a személyes kapcsolat hiánya komoly profitveszteséget eredményezhet, de természetesen az élet más területein is költségkímélő eszközként alkalmazható.
Az InfoStúdiót kitűnő fény- és hangtechnikai felszereltsége és nagysebességű adatátviteli rendszere teszi alkalmassá arra, hogy akár televízióstúdiós beszélgetéseknek is teret adjon.
Az említett videkonferenciával és televízióstúdióval kapcsolatos szolgáltatásokat mindazoknak a figyelmébe ajánljuk, akik egyszerre tartják szem előtt a gazdaságos működést és azt, hogy magas színvonalú, kiváló minőségű szolgáltatáshoz jussanak.

 

Bővebb információk:

Dr. Balassy Zsolt főtitkár

Magyar Nemzeti Host Egyesület
első székhelye

 

Copyright © MNH 1999
Utolsó frissítés:01-01-18

<< Vissza 'Az Egyesületről' szekció tartalmához