<< Vissza 'Az Egyesületről' szekció tartalmához

Byte, 2000 augusztus 8.

IST a gyakorlatban

A hazai gyártók és szolgáltatók legfrissebb eredményeinek s a fejlődés tendenciáinak bemutatására a Magyar Nemzeti Host vállalkozott.

Szerző: Varga Miklós

A XXI. század technológiáinak "mozija"

Sok szó esik manapság az információs társadalomról, a szolgáltató államról, az intelligens településekről, a távmunkáról, az elektronikus üzletről, az egész életen át folytatott tanulás lehetőségeiről, a tájékozódás, a művelődés könnyen hozzáférhető forrásairól s az új technológiák adta egyéb lehetőségekről. Gyakran hallani az új informatikai és távközlési eszközökről, a növekvő sávszélességről, a csúcsteljesítményekről s a kelet- közép-európai átlagember számára elérhető megoldásokról egyaránt. De ma még nehéz együtt látni, versenysemleges körülmények közt áttekinteni az eszközöket és felhasználásuk hasznos, jövőbe mutató lehetőségeit. Nehéz összemérni a lépten-nyomon bejelentett újdonságok teljesítményét, alkalmazhatóságát és költségeit.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió programjaiban egymás után megjelent, s ma már egységes rendszert képez a kutatás, a technológiafejlesztés, az alkalmazás, valamint annak bemutatása, demonstrációja. A hazai gyártók és szolgáltatók legfrissebb eredményeinek s a fejlődés tendenciáinak bemutatására a Magyar Nemzeti Host vállalkozott. Az infokommunikációs cégekből 1998-ban alakult egyesület érthetően az információs társadalom technológiáinak (IST) fejlesztésében és népszerűsítésében érdekelt. Eleinte oktatással, tapasztalatcserékkel, egyéb hagyományos eszközökkel segítette a hazai részvételt. A szakértői tanulmányok megrendelése és értékelése, a közel kétévi tagdíj összegyűjtése s a KHVM fejlesztési pályázatainak megnyerése után idén jutottak el a demonstrációs laboratórium megvalósításáig.

 Elsősorban a vezetékes technológiákra alapoznak, mert a köznapiaktól a professzionális alkalmazásokig az újdonságok széles skálája jeleníthető meg az otthonok többségében már meglévő telefon, a rohamosan terjedő kábeltelevízió, az olcsóbbá váló ISDN, a hagyományos réz érpáron alkalmazható széles sávú ADSL-xDSL technika, az évenként háromszorozódó-négyszereződő Internet, az IP után a leggyorsabb ütemben fejlődő ATM és a nagyfogyasztók csomagkapcsolt X.25 és Frame Relay hálózatainak segítségével. A mobiltelefonok technológiái s a számítógépeket összekötő vezeték nélküli megoldások sem végleg maradtak ki a "kosárból".

A Host pályázatot hirdetett a közeli jövő céljainak megfelelő eszközök beszerzésére és hozzákezdett a Munkácsy Mihály utca 16.-ban lévő bérlemény bővítéséhez, átépítéséhez, a fény és hangtechnika szempontjából egyaránt megfelelő stúdió kialakításához. Mire írásunk megjelenik, valószínűleg rendelkezésre áll az Alcatel 34 megabites, ATM átvitelre alkalmas kapcsolóközpontja, amely gyors adatátvitelt tesz lehetővé a Host és az Antenna Hungária, a GTS Hungary, a Matáv, a Vivendi s más szolgáltatók között. Várhatóan telepítik, tesztelik a Synergon videotechnikai eszközeit, kódoló és dekódoló egységeit, képernyőit, kameráit, vezérlőpultját is. Balassy Zsolt ügyvezető reményei szerint szeptemberben már fogadhatják az első érdeklődőket.

A demonstrációs laboratórium látogatói voltaképpen olyan videostúdióba csöppennek, ahol lehetőség nyílik a minden igényt kielégítő csúcsminőségű-, s a széles körben megvalósítható videokonferenciákra. Az infokommunikáció legfrissebb eredményeiben kevéssé jártas oktatási, egészségügyi, közigazgatási, s egyéb szakemberek itt versenysemleges körülmények között felmérhetik az informatika és a távközlés aktuális kínálatát, kiválaszthatják az elképzeléseiknek megfelelő technológiát, majd az így kiválasztott partnereikkel együtt bemutathatják elképzeléseik megvalósítását szakmájuknak, illetve az új termék, szolgáltatás leendő felhasználóinak.

Összehasonlítható lesz idővel az oktatási, egészségügyi, közigazgatási és egyéb felhasználók infokommunikációs alkalmazásainak választéka is.

A Magyar Nemzeti Host abban érdekelt, hogy minél szélesebb körben vegyék igénybe a demonstráció lehetőségeit az informatikai és távközlési gyártók, szolgáltatók, s az infokommunikáció új alkalmazásait igénylő egyéb szakmák képviselői. Így figyelhetnek fel a leendő felhasználók az információs társadalom új lehetőségeire, így választhatnak céljaiknak és lehetőségüknek megfelelően, s így követhetik a csúcstechnika fejlődését a Host eszközei is. Érthető, hogy mielőbb szeretnének technikai multiplex moziként minden nap mást kínálni látogatóiknak.

Copyright © MNH 1999
Utolsó frissítés:01-01-18

<< Vissza 'Az Egyesületről' szekció tartalmához