<< Vissza 'Az Egyesületről' szekció tartalmához

Számítástechnika XIV. évfolyam 50. szám

TÉF konferencia

Előbb a törvény, utána a liberalizáció

A készülő hírközlési törvény tézisei összhangban vannak azokkal az alapelvekkel, amelyeket az Európai Unió nemrég közzétett felülvizsgálati anyaga tartalmaz, jelezte Bölcskei Imre, a KHVM hírközlési és informatikai helyettes államtitkára a Távközlési Érdekegyeztető Fórum (TÉF) konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón. Nevezett anyag kimondja, hogy nincs különbség a hálózatok között, azokat egységesen távközlő hálózatként kell kezelni. Semmiféle akadály nem gördíthető a szereplők piacra lépése elé, a legtöbb szolgáltatásra az általános engedélyezési eljárások érvényesek. Arra kell törekedni, hogy a szolgáltatások minél szélesebb köre és minél olcsóbban álljon a felhasználók rendelkezésére. A piac liberalizálásával az állami szerepvállalás csökken. Nem önálló európai hatóság létrehozása, hanem a nemzeti hatóságok képviselőiből alakított nemzetközi fórum alakítása látszik célszerűnek.

Bölcskei úgy véli, hogy a hazai távközlési piac liberalizációjának feltétele az egységes hírközlési törvény megalkotása. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a jövő év májusára elkészül a normaszöveg. A parlamenti végszavazás várható időpontja 2000 novembere. Néhány alacsonyabb rendű jogszabályt szintén el kell készíteni erre az időre.

Balassy Zsolt, a TÉF alelnöke, a Magyar Nemzeti Host ügyvezető igazgatója a hazai kutatás finanszírozásának új lehetőségeit ismertette.

Ez év júliusa óta vált ugyanis lehetővé, hogy Magyarország egyenjogú résztvevőként indulhasson az EU kutatási keretprogramjaiban. A felhasználóbarát Információs Társadalom programja 174 magyar pályázó nyújtott be anyagot, a feltételeknek megfelelően külföldi partnerekkel alkotott konzorciumokban. Sikert 22 hazai pályázó ért el, ők összességében 3,5 millió euró (900 millió forint) támogatást kapnak. Balassy megjegyezte: a magyar részvételi lehetőség az EU-s kutatási programokban természetesen a kölcsönösség elvén alapul, azaz a jövőben a hazai pályázati pénzekért is indulnak külföldiek.

A TÉF szerepére és jövőjére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva Mojzes Imre elnök érett civil szervezetnek nevezte a Távközlési Érdekegyeztető Fórumot. Képviselői részt vettek az egységes hírközlési törvény téziseinek kidolgozásában; a konferenciákon mindig óriási az érdeklődés. Vannak persze olyan kérdések, amelyek újragondolást igényelnek, ilyen például a szervezet finanszírozása.

Copyright © MNH 1999
Utolsó frissítés:99-11-22

<< Vissza 'Az Egyesületről' szekció tartalmához