<< Vissza 'Az Egyesületről' szekció tartalmához

Számítástechnika, 2000. szeptember

Mallász Judit:

Multimédia-bemutatóterem

Korszerű, univerzális és elérhető

Nagysebességű hang-, adat- és képátvitelre alkalmas bemutatótermet nyit szeptemberben a budapesti Munkácsy Mihály utcában a Magyar Nemzeti Host Egyesület. A demonstrációs helyszínen különféle látványos, ingyenes programok keretében mutatják be a jó minőségű élőképes kapcsolat lehetséges formáit. A technikai hátér alapja a norvég Tanberg professzionális videokonferencia rendszere, amelyet a Synergon telepített, és amelyhez két Philips plazmaképernyő csatlakozik.

Az univerzális protokoll átalakítót-átalakítót az Alcatel szállította, míg a bemutatótermet a külvilággal összekapcsoló száloptikai kábelhez csatlakozó, 34 megabit/másodperces aktív eszközök a Nokiától érkeztek. A vezetékes infrastruktúrát forgatható parabolaantennás műholdas, valamint földi, vezetéknélküli rendszerek egészítik ki. A Nemzeti Host Egyesület olyan univerzális rendszert állított össze, amely a legkorszerűbb, már hozzáférhető technológiákra épül, így nyugodtan ajánlható a hazai - döntően - nagyfelhasználói körnek, hallottuk Balassy Zsolt ügyvezetőtől.

Kezdetben hat ISDN2- csatlakozást, illetve 2 megabit/másodperces IP alapú LAN-kapcsolatot építettek ki, a későbbiekben ez ATM-felülettel egészül ki.

Elsősorban a kormányzat és az önkormányzatok érdeklődésére számítanak, de természetesen más területekről is fogadják majd a jelentkezőket. Reményeik szerint a távközlési szolgáltatók és gyártók is fokozatosan felismerik a demonstráció fontosságát, és igénybe veszik a bemutatótermet, illetve elhelyezik a saját berendezéseiket.

Az egyesület tervei szerint a demonstrációs termet távoktatási célokra is használják majd. E munkában elsősorban a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a győri Széchenyi István főiskolával akarnak együttműködni. A távoktatás keretében a Nemzeti Host Egyesület a tartalomszolgáltatásba is szeretne bekapcsolódni. Olyan munkában is részt vennének, mint például a tananyagok szerkesztése és internetes sugárzás (streaming media).

A Munkácsy Mihály utca azoknak a videokonferenciáknak az egyik helyszíne is lehetne, ahol a Távközlési Érdekegyeztető Fórum tagjai megvitathatnák az aktuális kérdéseket. Ennek természetesen feltétele, hogy a távol lévő tagok is rendelkezzenek megfelelő videokonferencia rendszerrel.

Balassy Zsolt ügyvezető a bemutatóteremben

Copyright © MNH 1999
Utolsó frissítés:2001-01-18

<< Vissza 'Az Egyesületről' szekció tartalmához