<< Vissza 'Szolgáltatások' szekció tartalmához

 

Virtuális (GreenBox) stúdió igénybevétele

 

 

A stúdió céljára kialakított légkondicionált helyiségben GreenBox technikát alkalmazó 4x3 m-es zöld színre festett dobogóval és körfüggönnyel ellátott ciklorámás színpad került beépítésre a megfelelő világítás-, hang- és stúdió-technikai berendezésekkel együtt. A stúdiótérben lehetőség van az adásvezető rendező(k), valamint mintegy 30 fős nézőközönség elhelyezésére.
A színpad berendezhető ülő jellegű beszélgetésekhez (1-5 fő), illetve álló, mozgó felvételekhez. A szereplők mondanivalójuk szemléltetéséhez különböző vizuális effekteket és háttéranyagokat használhatnak. Az élő adás közben lehetőség van álló és mozgóképek (megosztott, teljes- vagy háttérképkénti), valamint aláírások bejátszására.

A stúdiótérben három kamera munkakörnyezete lett kialakítva (kettő a szereplőkről, egy a közönségről készülő felvételekhez). A kameraállásokban az operatőrök fejhallgatón keresztül tartják a kapcsolatot az adáslebonyolító, rendezővel.

A felvétel során a szereplők környezete tetszés szerinti álló, vagy mozgóképes grafikai háttérrel kicserélhető, így a szereplők egy nem valóságos (virtuális) térbe helyezhetőek. A kialakított – adásba kerülő - képet a szereplők és a teremben ülők monitorokon, illetve vetített képernyőn követhetik.

 

Az alkalmazott virtuális technika különösen alkalmas:

  • Előadások, sajtó-tájékoztatók lebonyolítására, ahol a szemléltetésül szánt ábrák az előadás közben látványosan megjeleníthetőek;
  • Élő bekérdezéses műsorok lebonyolítására, amikor az előadók közvetlen Internetes kapcsolattal rendelkeznek és így válaszolhatnak az előadás közben hozzá érkezett kérdésekre.

 

A felvételek az alábbi módon juthatnak el a nézőközönséghez:

  • Élő adásként az Interneten keresztül

Ennek során a stúdiótérben zajló műsort az Internettel rendelkező nézők számára tesszük elérhetővé. Élő adás lévén a nézőknek lehetőségük van arra, hogy szintén az Interneten keresztül beleszóljanak a műsorba, kérdéseket tegyenek fel, válaszoljanak stb.

  • Szerkesztett, rögzített adásként az Interneten keresztül

Lehetőség van a műsorok rögzítésére, esetleges utó szerkesztésére és az elkészült változatnak az Internetre való kihelyezésére. Ennek során az Internetet mint közvetítő közeget használó nézők, bármely általuk ismert Web-lapról elindulva megnézhetik a Host által szolgáltatott mozgóképes felvételt. Lényeges kiemelni, hogy a műsorszámok – általában - ténylegesen a Host-nál vannak tárolva, a külső Web lap pusztán azt a címet adja ilyenkor meg, ahonnan a műsort megnézni akarók azokat el tudják érni. A felvételek megtekintése során a web lapon levő szöveges információk közé ágyazható be a Host-nál tárolt mozgókép, melynek megtekintéséhez a nézőnél csupán egy ingyenes MediaPlayer programot kell előzetesen telepíteni és utána tetszőleges számban és ideig nézheti az általa kiválasztott adást.

  • Szerkesztett, rögzített adásként hagyományos TV adókon, vagy egyéb formában történő terjesztéssel (DVD stb.)
Ebben az esetben a stúdióban felvett anyagot, szerkesztés és vágás után tetszőleges minőségben és formában állítjuk elő. Lehetőség van a jeleknek közvetlenül valamely TV csatorna stúdiójába való eljuttatására.

 

 

Copyright © MNH 2006
Utolsó frissítés: 2006-02-20

<< Vissza 'Szolgáltatások' szekció tartalmához