Boszorkányűző fokhagyma
Szabadidő és kultúra : Hobby : Főzés : Boszorkányűző fokhagyma  

A fokhagymát már 5000 éve rágcsáljuk, mi emberek. Mindennapi étrendjükbe először a sumérok, majd az egyiptomiak alkalmazták, az utóbbiakat ezért is gúnyolták "büdös embereknek" a szomszédos államokban. Fokhagymát találtak Tutanhamon sírkamrájában is, vélhetőleg azért, hogy e hasznos növényből a túlvilágon se szenvedjen hiányt.
Akkor öt kiló fokhagymáért egy egészséges, felnőtt férfi rabszolga volt kapható. Miként az egyiptomi írnokok tudósítottak róla, a világ első sztrájkja a fokhagyma miatt tört ki, amikor a piramis építése közben a fokhagymakészlet elfogyott, válaszul a rabszolgák megtagadták a munkát. A görögökhöz hasonlóan azt hitték, erőt és bátorságot nyernek a növényből. Az első olimpiák versenyzői is azért, hogy bátrak és erősek legyenek fokhagymagerezdeket rágcsáltak a verseny előtt.
A középkorban boszorkányüldöző szerként tartották számon a növényt, aminek legnagyobb "haszna" a vámpírok elleni küzdelemben volt. Azt tartották, ha az ajtóra fokhagyma fűzért, vagy keresztet szögelnek, akkor a környék vámpírjai a házat elkerülik. Akárhogyan is gondolták egykoron, napjainkban egy izraeli tudós kimutatta, hogy ha a szétzúzott, a szétrágott fokhagymából felszabaduló allicin nevű anyag a szervezetet megtámadó bacilusokkal, parazitákkal reakcióba lép, annak kéntartalmú fehérjéi azok működését gátolják. E kémiai folyamatnak köszönhetően a különféle fertőző betegségek – lásd vírusos agyhártyagyulladás stb. – kezelésében, akár komoly szerepet kaphat. Csökkenti a koleszterinszintet, mint ahogy segíthet a szívpanaszok gyógyításában is. Embernek, állatnak egyaránt hatásos féreghajtó.
A sok pozitívuma mellett a többség számára igen kellemetlen a szaga. Szerencsére ma már a gyógyszertárakban a növény hatóanyagait kapszulákba csomagolva megvehetjük. Aki a természetesebb megoldást kedveli, az rágcsáljon továbbra is fokhagymát, aminek napi adagja felnőttnél 4-10 egy grammnyi gerezd. Ha utána némi petrezselymet szétrágunk, akkor a fokhagyma bűze is megszűnik. A túlzott fogyasztással vigyázzunk, mert ként tartalmazó fokhagyma hatására a gyomorban és a belekben erős szél alakulhat ki.