A koleszterinre minden
élő sejtnek szüksége van. Ha azonban valakinek hosszú ideig magas
a koleszterinszintje, súlyos érbetegségekre, szívinfarktus kockázatra
számíthat. Koleszterint állati eredetű élelmiszerekkel, hússal,
sajttal, vajjal vihetünk be a szervezetünkbe, de a kívánatos egyensúly
csupán diétával helyreállítható-e?
Dr. Pados Gyula, egyetemi docens, a Szent Imre Kórház Lipid részlegének
osztályvezetője elmondta, hogy az étkezéssel – velőben, tojásban
stb. nagyon sok van – vesszük fel a koleszterint. Bár a vér koleszterinszintjét
jobban emeli az úgynevezett állati eredetű telített zsírok fogyasztása,
mégis nagyon fontos, hogy ha olyan táplálékot fogyasztunk – lásd
a növényi eredetűek -, amiben nincs koleszterin, akkor a betegségek
kialakulásával szemben sokkal kedvezőbb hatása lehet az étkezésünknek.
Például a halakban részben kevesebb a telített zsírsav, másrészt
viszont sok az úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsav, amelyek
nemhogy növelik, mint inkább a koleszterinszintet csökkenthetik.
Az Omega 3 zsírsavak kerülnek a halfogyasztás során előtérbe. Ezek
kedvező hatása, hogy csökkentheti az egyik vérzsír, a trigliceridnek
a szintjét, emellett a halban lévő védőfaktor az úgynevezett HDL-koleszterinszint,
aminek közvetlen gyors hatása van a véralvadási folyamatokra, arra,
hogy a trombózis ellen hat az Omega 3 zsírsav, aminek rendszeres
fogyasztása a trombotikus folyamatok kivédésében játszik szerepet.
Az érvédő Omega 3 zsírsavak közül kettő elsősorban a tengeri halakban,
a növényi eredetű-, a szójaolajokban fordul elő.
Magyarországon nagyon alacsony, mintegy 3,2 kilogramm a halfogyasztás,
miközben az Európai Unió országaiban több mint 10, illetve 20 kilót
fogyasztanak a tengerparti országokban. Nálunk a halfogyasztás szezonális
és karácsonyi ünnepekhez kötött. A kifejezetten magasabb Omega 3
zsírsav tartalmú tengeri halakhoz drágán és nehezebben férhetünk
hozzá. Így megoldás lehet, ha a halakban levő olajokat kapszula
formájában, mellékhatások nélkül, rendszeresen szedjük.
Krasznai Éva
Vissza az előző
szintre
|