Hatgabonás kenyér idősöknek
Szabadidő és kultúra : Hobby : Főzés : Hatgabonás kenyér idősöknek  

1. Lényeges a hatféle gabona keveréke:
Minden egyes gabonafélének különleges jelentősége van a táplálkozásban. A búza és a rozs jó sütőképességgel rendelkezik, és sok B-vitamint tartalmaz. A kukorica különösen kalóriaszegény, nem tartalmaz glutént és gliadint, ezáltal nagyon értékes, jól elviselhető fehérjével rendelkezik. A kukorica sok országban a legfontosabb élelmiszernövény. Az árpa kalciumot és más ásványi anyagot tartalmaz, melyek elsősorban idős emberek számára fontosak. A köles nagy mennyiségű kővasavat tartalmaz, mely a mai, civilizációtól befolyásolt táplálkozásunkból gyakran hiányzik. A zab az egyéb gabonafélékben lévő vitaminokon kívül, a ritka biotinnal, és különösen fontos oldódó és nem oldódó ballasztanyagokkal is rendelkezik.

Mélységes igazság tehát:
Egyfajta gabona jó - ez a hatféle gabona még jobb!
2. A Hatgabonás kenyér gabonamagvainak darálási eljárása nemcsak azt eredményezi, hogy ez a különleges kenyérfajta könnyebben emészthető, hanem az idősebb korosztály számára is különösen jól élvezhető, mert a magvak nem tapadnak meg a fogak között!
3. A ballasztanyagok szabályozzák az emésztést. Az európai országokban élő emberek egyharmadának emésztési problémái vannak, ezért különösen fontos mindenki számára a ballasztanyagok fogyasztása. 100 g Hatgabonás kenyér 7,9 g ballasztanyagot tartalmaz, míg 100 g fehér kenyér vagy zsemle csak 3,5 g-ot. Tehát a Hatgabonás kenyérben kétszer annyi ballasztanyag van, mint a zsemlében, de még a teljes rozskenyérnél is magasabb a ballasztanyag-tartalma.
4. Különösen enyhén fűszerezett. Ez az élelmezéstudomány által alátámasztott általános követelmény.
5. A Hatgabonás kenyérben lévő telítetlen zsírsavak fontos kiegészítésként szolgálnak táplálkozásunkban. Ezt szezám és lenmag hozzáadásával érjük el.
6. A tápanyag-analízis mutatja, hogy a Hatgabonás kenyér nemcsak búza/rozskenyérnek tekinthető, hanem egyedülálló keveréke által táplálkozási szempontból sokkal több annál és kellemesen jó íze van.

A Hatgabonás kenyér beltartalmi értékei 100 g kenyérben

Fehérje

7,8 g

Zsír

4,1 g

Ásványi anyagok

2,42 g

Szénhidrátok

45,8 g

Ballasztanyagok

7,9 g

Energiaérték

1067 kJ / 251 kcal

 

Vissza az előző szintre