A Hatgabonás kenyér kiváló minőségű tápértékének hat
legfontosabb jellemzője:
1. Lényeges a hatféle gabona keveréke:
Minden egyes gabonafélének különleges jelentősége van a táplálkozásban.
A búza és a rozs jó sütőképességgel rendelkezik,
és sok B-vitamint tartalmaz. A kukorica különösen
kalóriaszegény, nem tartalmaz glutént és gliadint, ezáltal nagyon
értékes, jól elviselhető fehérjével rendelkezik. A kukorica sok
országban a legfontosabb élelmiszernövény. Az árpa kalciumot
és más ásványi anyagot tartalmaz, melyek elsősorban idős emberek
számára fontosak. A köles nagy mennyiségű kővasavat
tartalmaz, mely a mai, civilizációtól befolyásolt táplálkozásunkból
gyakran hiányzik. A zab az egyéb gabonafélékben
lévő vitaminokon kívül, a ritka biotinnal, és különösen fontos oldódó
és nem oldódó ballasztanyagokkal is rendelkezik.
Mélységes igazság tehát:
Egyfajta gabona jó - ez a hatféle gabona még jobb!
2. A Hatgabonás kenyér gabonamagvainak darálási eljárása nemcsak
azt eredményezi, hogy ez a különleges kenyérfajta könnyebben emészthető,
hanem az idősebb korosztály számára is különösen jól élvezhető,
mert a magvak nem tapadnak meg a fogak között!
3. A ballasztanyagok szabályozzák az emésztést. Az európai országokban
élő emberek egyharmadának emésztési problémái vannak, ezért különösen
fontos mindenki számára a ballasztanyagok fogyasztása. 100 g Hatgabonás
kenyér 7,9 g ballasztanyagot tartalmaz, míg 100 g fehér kenyér vagy
zsemle csak 3,5 g-ot. Tehát a Hatgabonás kenyérben kétszer annyi
ballasztanyag van, mint a zsemlében, de még a teljes rozskenyérnél
is magasabb a ballasztanyag-tartalma.
4. Különösen enyhén fűszerezett. Ez az élelmezéstudomány által alátámasztott
általános követelmény.
5. A Hatgabonás kenyérben lévő telítetlen zsírsavak fontos kiegészítésként
szolgálnak táplálkozásunkban. Ezt szezám és lenmag hozzáadásával
érjük el.
6. A tápanyag-analízis mutatja, hogy a Hatgabonás kenyér nemcsak
búza/rozskenyérnek tekinthető, hanem egyedülálló keveréke által
táplálkozási szempontból sokkal több annál és kellemesen jó íze
van.
A
Hatgabonás kenyér beltartalmi értékei 100 g kenyérben |
Fehérje |
7,8
g |
Zsír |
4,1
g |
Ásványi
anyagok |
2,42
g |
Szénhidrátok
|
45,8
g |
Ballasztanyagok |
7,9
g |
Energiaérték
|
1067
kJ / 251 kcal |
Vissza az előző szintre
|